• Albert Delahaye (1915-1987), Nederlands archivaris en controversieel amateur-historicus
  • Familienaam
  • Frans automerk

Albert Delahaye
Mijn opa Albert Delahaye (Klimmen, 18 oktober 1915 – Breda, 19 januari 1987) was een Nederlandse archivaris die vooral bekendstaat om zijn controversiële geschiedkundige theorieën. Albert Delahaye was opgeleid als archivaris en was van 1946-1957 wetenschappelijk archiefambtenaar (adjunct-archivaris) van Nijmegen. In 1957 werd hij benoemd tot directeur van het archivariaat West-Brabant en bij zijn pensioen op 65-jarige leeftijd in oktober 1980 was hij directeur van het Archivariaat Nassau Brabant. Meer details op op Noviomagus.info of op wikipedia.

Familienaam
De geschiedenis van de familie Delahaye gaat meer dan 28 generaties terug tot het jaar 960 A.D. Men telt in de archivalische bronnen 178 verschillende schrijfwijzen van de familienaam zoals De La Haye, DelaHaije, De La Haye, Lahaye, Laheij, La Haye, de Lahaye, Delhay etc. De familie Delahaye kent sinds 1945 een lange geschiedenis van genealogisch en historisch onderzoek. Het familiearchief bevat honderden kopieën en originele documenten. Lees verder.

Frans automerk
Delahaye was een Frans automerk uit Tours. Het maakte vooral sportieve en dure personenwagens. Het merk Delahaye werd als autofabriek in 1894 opgericht door Emile Delahaye. Na diens dood in 1901 werd een fabriek in Parijs in gebruik genomen. Daar werden zowel personenauto’s als vrachtwagens en bussen geproduceerd. In 1908 begon de fabriek met de productie van eigen motoren en werden ook producten door anderen in licentie gebouwd. Het bedrijf werd in 1954 overgenomen door Hotchkiss. Lees verder en bekijk enkele modellen.